Friday, October 30, 2015

iGATE Interview Experience - CMR College, Hyderabad, Sep 29 2015

(1)    The ratio between the boys and girls in a class in 6:5 if 8 more boys join the class and two girls leave the class then the ratio becomes 11: 7 What is the number of  boys in the class now? (a) 28         (b) 38         (c) 44         (d) 36      (e) None of these (2)    The ration between the present ages of P and Q is 3:4 .Four year hence Q will be five years older than P. What is P’s present age ? (a) 15 years      (b) 20 years     (c) 25 years     (d) Can not be determined     (e) None of these (3)    At present Meena is eight times her daughter age, Eight years from now, the ratio of the ages of Meena and her daughter will be 10:3 What is Meena’s present age? (a) 32 years      (b) 40 years     (c) 36 years     (d) Can not be determined      (e) None of these (4)    If    of  Sunita’s salary is equal to       of Rajan’s Salary  and their total salary is Rs. 36000, Find Rajan’s salary. (a) Rs. 16000          (b) Rs. 20000         (c) Rs. 22000     (d) 14000      (e) None of these (5)    Which number should replace both the question marks in the following equation?  = ? / 84    189 / ? (a) 126          (b) 124         (c) 130     (d) 132      (e) 136 (6)    The ration of the ages of father and son is 17:7:6 year ago the ratio of their ages was 3:1. What is the father’s present age? (a) 64         (b) 51         (c) 48         (d) Can not  be determined      (e) None of these (7)    Multiple applications and documents are represented on the Windows desktop by_____________. (a) Symbols                     (b) Labels (c) Graphs                      (d) Icons            (e) None of these (8)    Companies use which of the following vendors to provide access to software and services rather than purchasing the applications and maintaining the applications themselves? (a) Open source vendors                                         (b) Alliances (c) Applications service providers                      (d) All of the above          (e) None of these (9)    The first step in the transaction processing cycle is : (a) database operations                (b) audit (c) data entry                          (d) use inquiry (e) None of these (10)    In the information systems concept, the output function involves, ________________. (a) Capturing and assembling elements that’s that enter the system to be processed (b) transformation processes that convert input into output. (c) transferring elements that have been produced by a transformation process to their ultimate destination. (d) Monitoring and evaluating feedback to determine whether a system is moving toward the achievement of its goal. (e) None of these (11)    Bytes combined to represent a named collection of instructions of data stored in the computer of digital device in a (n) __________ (a) digitalization                     (b) kilobyte (c) record                          (d) file (e) None of these (12)    The name that the user gives to a document is referred to as ______________ (a) name given                     (b) document given (c) fine name                          (d) document identity        (e) None of these (13)    What type of software is most useful for the creation of broachers, and newsletters ? (a) spreadsheet software                (b) Web authoring software (c) Multimedia authoring software             (d) desktop publishing software (e) None of these (14)    One or more defects or problems that prevent the software from working as intended or working at all is a (n) ________________ (a) bug     (b) bot      (c) Programming language      (d) fuzzy logic        (e) None of these (15)    _______shows the files, folders, and drives on your computer, making it easy to navigate from one location to another within the files hierarchy. (a) Microsoft Internet Explorer         (b) Windows Explore (c) My Computer                 (d) Folders Manager             (e) None of these Answer :  (1)  C  (2)  A  (3)  A  (4)  B  (5)  A  (6)  B  (7)  D  (8)  D  (9)  C  (10)  C  (11)  D  (12)  C  (13)  D  (14)  A  (15)  B
Hi, I attended the iGATE pool campus drive at CMR College. The crowd was nearly 1000. The selection process for iGATE was quite easier.

It has three rounds.

1. Written test (offline).

2. Technical Interview.

3. HR interview.

The process started with presentation by HR at 9 am there after immediately conducted written test. The aptitude was easy but be careful with cut-off as it may be 40-43. For us, they didn't revealed the cut-off.

The aptitude test has 50 questions with 60 minutes time. To clear aptitude test, time management is must. If you can manage your time well then you will definitely clear this round. And the important thing is that we have to bubble the answers in OMR sheet. So, be careful with your answers.

(To clear aptitude test, IndiaBix is enough. Try to solve all the problems for every topic given below).

In aptitude test, there were 3 sections:

1) English (20).
2) Quants (15).
3) Reasoning (15).


->Passage - 5.
->Synonyms & Antonyms - 3.
->Tenses - 3.
->Articles - 3.
->Choosing Correct sentence - 3.
->Fill in the blanks.

Questions will be moderate.


->Ages - 3.
->Permutations & combinations - 1.
->Probability - 1.
->Time & work - 2.
->Time & distance - 2.
->Partnership - 1.
->Profit & loss - 1.
->S.I & C.I - 1.
->Ratios and proportions.
->Allegations & mixtures.
->Pipes & cisterns - 1.

These topics are enough. Questions will be very easy like level-1 questions.


->Puzzle test - 5.
->Coding & decoding - 3.
->Number series - 2.
->Figure series - 2.
->Syllogisms - 2.
->Blood relations.

Be careful with puzzle test. It will be easy but has some logic.

They took 1 hr to announce the results and out of 1000, 180 cleared the written test. I was one among them.

Mass elimination has done in 1st round itself. Trust me, after clearing first round it would be a cakewalk for us to get placed. After that the selected candidates were given a form to fill it in. Thereafter, we had a Technical Interview.

2) Technical Interview:

In technical interview, they mainly concentrated on academic project. So, be clear with your project like modules, architecture, and technologies used. And be confident on C, Java and DBMS concepts. It is enough to clear the technical interview.

Whatever you say, say with confidence even if it is wrong also. After technical interview, simultaneously there will be HR interview as there will be no elimination after technical interview. But the elimination will be done after HR interview.

3) HR Interview:

HR interview was cool and to clear this round just be confident. Don't try to bluff them, you will be caught easily.

Just be frank and confident. The main barrier to get selected is to clear the 1st round thereafter depends on your attitude and your confidence.

Finally after a week the results were out. And out of 180, 160 were selected. Luckily, I was one of them. 

One more thing, as Capgemini acquired iGATE so if you get placed then you will be working for Capgemini from 2016.

All the best.

1 comment:

  1. nice post! I really like and appreciate your work, thank you for sharing such a useful information about jobs where we hardly find the true facts about it. here i prefer some more information about jobs for your career hr jobs in hyderabad .